Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (RPCAA)


Cyberaanval WannaCry

15.05.2017

Cyberaanval WannaCry

Op vrijdag 12 mei 2017  vond er een wereldwijde cyberaanval plaats. Hierbij is nieuwe ransomware gebruikt genaamd WannaCry. Hoewel de WannaCry aanval kon worden gestopt, is de kans groot dat er nieuwe aanvallen zullen komen. Een paar tips:

Wees alert op e-mails met bijlagen

De Wannacry ransomware kan toegang  krijgen tot een bedrijfsnetwerk wanneer een werknemer een bijlage bij een e-mail opent. Dat kan een bestand zijn dat eruit ziet als een pdf. Extra verraderlijk is dat de e-mail afkomstig lijkt te zijn van een bekende contactpersoon of organisatie. Wees altijd alert bij het openen van e-mail bijlagen. Controleer telefonisch bij de afzender of hij/zij de e-mail daadwerkelijk heeft gestuurd.

Zorg dat alle computers up-to-date zijn

Eenmaal binnen op een computer zoekt WannaCry ransomware binnen het lokale netwerk actief naar (Windows) computers die niet up-to-date zijn. Zo krijgt de ransomware ook zonder actie van een medewerker toegang tot bestanden en maakt die bestanden ontoegankelijk. Ook je bureaublad verandert. Er verschijnt meestal een bestand met daarop instructies voor het weer ontsluiten van je computer. De instructie luidt meestal dat je met bitcoins een betaling moet doen.

 

Meer informatie:

www.security.nl

www.politie.nl

Zie ook:

https://www.amsterdam.nl/ondernemen/nieuws-ondernemers/gratis-quick-scan/

 

Bron:

https://www.ncsc.nl/actueel/nieuwsberichten/toename-van-pogingen-tot-ransomware-infecties.html

Login