Logistieke sector

Ons leven zit tegenwoordig zo complex in elkaar, dat alles goed georganiseerd en geregeld moet worden. Ga je internetshoppen? Dan verwacht je dat je pakketje uiterlijk de volgende dag bij jou thuis bezorgd wordt, het liefst ook nog op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Ga je naar de supermarkt? Dan wil je dan alle schappen vol staan met de verste producten. Als gewone consument denk je hier misschien niet aan, maar achter dit alles zit een complex logistiek plan. Het is daarom ook niet voor niets dat de logistieke sector zo groot is. Deze blog gaat daarom dieper in op de logistieke sector.

Logistieke studies

De bekendste logistieke universitaire studie is supply chain management. Dit kan gegeven worden als onderdeel van bedrijfskunde, maar er zijn ook aparte supply chain management masters. Supply chain management gaat over het managen van alle product stromen om deze zo snel, goedkoop maar ook zo duurzaam mogelijk te laten stromen. Omdat dit echter universitaire studies zijn, zijn ze abstracter en leer je ook veel algemene dingen over bijvoorbeeld bedrijven. Daarom ligt de focus dus iets minder op de logistiek zelf. HBO studies zijn over het algemeen wat meer toegepast, dus als je graag toegepast werkt kan je rondkijken bij HBO logistieke studies. Ben je op zoek naar nog meer praktijkonderwijs? Ook op het MBO worden logistieke studies aangeboden. Geen behoefte om echt ergens te studeren? Je kan ook thuis een logistieke opleiding volgen. Via internet worden zowel losse cursussen aangeboden als volledige MBO of HBO opleidingen. Voor iedereen is er dus een logistieke opleiding mogelijk! Na het afronden van deze studies kan je op zoek naar logistiek vacatures om zo ook echt een baan te vinden in deze interessante sector.

Logistieke uitdagingen

De logistieke sector is al ontzettend groot en lijkt nog steeds te groeien. Elke dag hebben meer mensen eten nodig maar worden de wegen tegelijkertijd ook steeds voller. Bovendien wordt steeds meer duidelijk wat de impact van onze levensstijl op het milieu is. Er wordt dus ook steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid en het verminderen van de uitstoot. De uitstoot kan bijvoorbeeld verminderd worden door duurzamere vrachtwagens en busjes te laten rijden. Een andere oplossing zou zijn om deze gewoon minder te laten rijden. Door bijvoorbeeld meer producten lokaal te produceren en efficiëntere routes uit te stippelen, wordt de totale afgelegde afstand verminderd. Een nadeel hieraan is alleen dat lokaal geproduceerde producten duurder kunnen zijn dan bijvoorbeeld alles wat we uit China halen. Er is dus nog zeker veel om over na te denken en verder te ontwikkelen binnen deze sector.

Berichten gemaakt 28

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven