Gevulde Lasdraad

Snel en productief lassen doe je met gevulde lasdraad

Ben jij een lasser of actief als vertegenwoordiger van een lasbedrijf? En heb je incidenteel of zelfs structureel te maken met opdrachten waarbij op zeer hoge snelheden gelast moet worden? Dan is het een aanbeveling waard om eens te overwegen om te gaan werken met gevulde lasdraad. Dit is bij uitstek de manier waarop je de vereiste hoge snelheden haalt bij het lassen. Niettemin blijft de kwaliteit van het laswerk gewoon prima, als je althans de instructies goed opvolgt en weet wat je doet uiteraard. Verderop in dit artikel gaan we iets dieper in op het proces van het lassen met gevulde lasdraad. We geven ook op transparante wijze weer wat de voor- en nadelen zijn van deze methode. Na het lezen van dit artikel kun je zonder twijfel zelf bepalen of lassen met gevulde lasdraad echt iets is voor jou en jouw werkzaamheden.

Gevulde Lasdraad

Wat is precies een gevulde lasdraad?

Voor de nog niet zo ervaren lassers onder ons gaan we eerst iets dieper in op wat een gevulde lasdraad nu eigenlijk is. In feite is dit een holle draad die gevuld is met flux. Dit is een fijn laspoedertje. Je kunt hiermee de conclusie trekken dat een gevulde lasdraad het tegenovergestelde van een elektrode is. Bij elektroden zit de laspoeder immers aan de buitenkant van de lasdraad.

Hoe verloopt het lasproces met een gevulde lasdraad?

De poeder die we hierboven al noemden (die in de holle lasdraad verwerkt is) is een poeder die uit diverse verfijnde stofjes bestaat. Wanneer je deze verhit, dan brengt deze poeder verschillende beschermende gassen tot stand in het smeltbad dat zal ontstaan. Daarmee wordt het vloeibaar geworden metaal goed beschermd tegen het indringen van stoffen en gassen die op dat moment op die plek niet gewenst zijn. Verder staan gevulde lasdraden er om bekend dat je met behulp hiervan met grote stromen kunt werken. De vulling in de draad zorgt er namelijk voor dat een slak wordt gecreëerd die razendsnel stolt. Het smeltbad wordt zodoende ondersteund voor bovenhandse en verticale lasposities. Op deze manier merk je dat er weinig sprake zal zijn van spatten en stralen. De slaklaag verwijderen is na afloop op een mechanische manier bovendien een simpel uit te voeren klus.

Bij welke toepassingen gebruik je een gevulde lasdraad?

Gevulde Lasdraad

Een opdrachtgever zal het zelf misschien niet in al te directe bewoordingen toegeven, maar werken met een gevulde lasdraad is vooral ideaal bij opdrachten waarbij de eisen op het gebied van kwaliteit, zorgvuldigheid en afwerking niet enorm hoog zijn. Ideaal zijn gevulde lasdraden ook bij klussen waar grote hoeveelheden snel gelast kunnen worden. Nochtans zijn gevulde lasdraden relatief dure producten. Toch kun je opdrachten met de hierboven genoemde kenmerken hiermee goedkoper uitvoeren dan met andere lastechnieken. Precies daarom wordt de gevulde lasdraad bewierookt en veel gebruikt in de laswereld. 

Let op de anderhalve millimeter

Wanneer je geïnteresseerd bent geraakt in het lassen met een gevulde lasdraad, dan is het goed om te onthouden dat je hiermee platen vanaf ongeveer anderhalve millimeter dikte kunt lassen. Dt ondanks het feit dat de diameter van een lasdraad nog kan variëren. Goed om te weten is dat dikkere soorten staal hier dus ook mee kunnen gelast worden. Tot een dikte van min of meer 1,6 millimeter zijn de meeste draden nog in alle vormen te verlassen. Bij materialen die dikker zijn kan het zijn dat sommige posities en vormen niet meer mogelijk zijn.

Welke voordelen biedt het lassen met een gevulde lasdraad?

Gevulde Lasdraad

Ondertussen weet je dus al wat een gevulde lasdraad precies is en welk soort toepassingen je er het betere mee kunt uitvoeren dan met andere lasdraden en -technieken. Werken met een gevulde lasdraad biedt daarnaast nog veel meer voordelen. Hieronder zetten we de belangrijkste positieve aspecten even op een rijtje: 

• Als je werkt met een gevulde lasdraad, dan kun je flink hogere snelheden behalen dan bij andere manieren en technieken van lassen.

• Als je te maken hebt met lasnaden die die open staan of niet al te best aansluiten, dan kun je deze door te lassen met een gevulde lasdraad relatief gemakkelijk overbruggen.

• Wanneer je werkt met een gevulde lasdraad, dan zul je merken dat de naden die je gaat lassen, of die je reeds gelast hebt, het vermogen hebben en houden om zichzelf naderhand snel te reinigen.

• Bij het werken met een gevulde lasdraad ben je niet meer afhankelijk van beschermgas.

• Als je met gevulde lasdraad werkt, dan hoef je het lasproces niet meer te onderbreken om elektroden te verwisselen. Daardoor kun je langer aan een stuk door blijven lassen. Uiteraard kun je hierdoor opdrachten sneller afronden, waarmee je een lagere prijs kunt rekenen en dus aantrekkelijker wordt om in te huren door opdrachtgevers.

• Het hierboven genoemde voordeel brengt als extra pluspunt met zich mee dat je minder afval veroorzaakt. Je gooit immers geen losse elektroden meer weg. Dit scheelt je tijd aan het opruimen en wegbrengen van dit afval. Bovendien komt het ten goede aan het milieu zodra je minder afval produceert. 

• Er zijn een paar soorten gevulde lasdraden waarbij je meteen na het aanbrengen van een eerste laslaag ook de tweede laslaag al aan kunt brengen. Dit heeft te maken met het feit dat je op sommige gevulde lasdraden zogeheten toevoegdraden aan kunt sluiten. Dit is nog een reden waarom werken met een gevulde lasdraad vaak een heel snelle en prettige manier van werken betekent.

Gevulde Lasdraad

Welke nadelen heeft werken met gevulde lasdraden?

Geen enkel verhaal is helemaal zwart of wit en niet een manier van werken heeft alleen maar voor- of nadelen. De potentiële nadelen van werken met gevulde lasdraden worden hieronder opgesomd:

• Je zult een masker met adembescherming nodig hebben, want bij deze methode kan een fikse rookontwikkeling ontstaan. 

• Voor je gaat werken met gevulde lasdraden is wat oefening en training wel aan te raden. 

• Het aanschaffen van gevulde lasdraden is geen goedkope aangelegenheid.

• Bij het werken met een gevulde lasdraad is het extra opletten op mogelijke beschadigingen. Er mag immers uiteraard geen vocht in de draad komen.• Bij sommige gevulde lasdraden kun je van toevoegmaterialen gebruikmaken, maar pas op: dit zorgt er soms voor dat het algehele systeem kwetsbaar voor storingen wordt.

Berichten gemaakt 50

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven