Starten als zzp\’er

Heb je er wel eens aan gedacht om te starten als zzp’er? Het is niet onder iedereen precies duidelijk wat een zzp’er is en hoe je ermee kunt starten. Toch hoor je vaak dat mensen niet bij een ander in loondienst willen werken of gewoon simpelweg toe zijn aan een nieuwe baan. Misschien ben je bijna klaar met je studie en heb je altijd al voor jezelf iets willen beginnen. Het werken als zzp’er kan dan veel mogelijkheden bieden. Heb je interesse om te beginnen als zzp’er maar weet je niet goed hoe of wil je er gewoon simpelweg wat meer over weten, lees dan verder.

Wat is een zzp’er

Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel en staat dus voor iemand die geld verdient door diensten aan te bieden. Hierbij krijgt hij geen vast inkomen omdat hij niet in loondienst is. Een zzp’er is dus zeker een ondernemer. Officieel wordt je als ondernemer gezien als je wel aan het minimale urenaantal van 1225 per jaar komt. Hier vallen al jouw werkzaamheden als zzp’er onder. Het grote voordeel van werken aan zzp’er is natuurlijk dat je vrij bent om te doen wat jij zelf wilt, zonder bij iemand in loondienst te zijn. Je kunt zelf bepalen wanneer je werkt en hoeveel uren je maakt. Je bent natuurlijk vrij in welke klussen je aanneemt, dus hoef je in principe alleen klussen te doen die jij leuk vind. Bij deze vorm van onderneming zijn er natuurlijk ook een paar nadelen waar je rekening mee moet houden. Het grootste risico dat je loopt is de onzekerheid over het maandelijks inkomen. Dit staat dus niet vast en is afhankelijk van hoeveel en welke klussen jij aangeboden krijgt en aanneemt. Het komt ook voor dat een klus op het laatste moment wordt afgezegd, en jij dus ineens zonder werk zit. Daarnaast heb je geen inkomen wanneer je ziek wordt tenzij je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Ook moet je zelf geld apart zetten als vakantiegeld en pensioen. Je hebt namelijk nu geen baas die deze dingen voor je regelt.

Tips voor zzp’ers

Zie jij het wel zitten om als zzp’er te beginnen, dan staan hier een aantal tips. Je kunt bijvoorbeeld beginnen als parttime zzp’er naast een baan. Hiermee behoud je een stuk zekerheid dat je anders kwijt zou zijn en je kunt zo verder sparen voor jouw financiële buffer. Deze is namelijk echt noodzakelijk. Heb je een auto nodig, dan hoef je deze niet al direct aan te schaffen. Het best kun je kiezen voor een shortlease auto wanneer je naar een klus moet. Tot slot een tip die voor de hand liggend lijkt, maar zorg voor een goed uitgewerkt plan! Wat zijn je middelen, wat zijn je doelen, wat ga je precies doen; werk het allemaal tot in detail uit.

Berichten gemaakt 28

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven