Training werken in besloten ruimten

Aan het werken in besloten ruimten zitten behoorlijke risico’s verbonden. Zo is de kans op schadelijke stoffen aanwezig, kan er zuurstofgebrek ontstaan en is, als er iets misgaat, evacuatie niet altijd eenvoudig. Om de risico’s zo klein mogelijk te houden zijn er daarom speciale regels, richtlijnen en trainingen gericht op het veilig werken in besloten ruimten. Hier lees je meer over wat besloten ruimten zijn, welke risico’s er aan het werken in deze ruimtes verbonden zijn en hoe je met trainingen leert de risico’s zo klein mogelijk te houden.  

Wat zijn besloten ruimten?

Besloten ruimten kunnen gesloten maar ook deels open zijn en zijn niet altijd gemakkelijk te herkennen. De ruimtes kunnen een vernauwde toegang hebben en zijn vaak moeilijk te betreden. Er kan een gevaarlijke atmosfeer aanwezig zijn of er kunnen activiteiten plaatsvinden die risico’s met zich mee brengen. Doorgaans vallen luchtkanalen, tunnels, riolen en liftschachten in deze categorie alsook silo’s, putten en containers. Verder kunnen onder meer kelders, kruipruimtes, zolders en bijvoorbeeld machinekamers als zodanig bestempeld worden.

Welke risico’s zijn er?

Om verschillende redenen kan het nodig zijn om een besloten ruimte te moeten betreden. Bijvoorbeeld als onderhoud of schoonmaak noodzakelijk is of tijdens een inspectie. Vaak is het risico op zuurstofgebrek in een besloten ruimte reëel. Daarnaast kunnen er schadelijke stoffen aanwezig zijn. Ook de aanwezigheid van vocht en water kunnen bijdragen aan onveilige situaties in besloten ruimten. Mocht er iets misgaan en een medewerker komt in de problemen, dan kan een evacuatie bemoeilijkt worden door de beperkingen van een gesloten ruimte zoals weinig bewegingsruimte en kleine doorgangen.

Training mangatwacht

Omdat er grote risico’s verbonden zijn aan het werken in besloten ruimten worden er vanuit de wet regels opgelegd die het veilig werken in dit soort ruimtes moet borgen. Eén van deze regels is bijvoorbeeld het aanstellen van een mangatwacht. Een mangatwacht is degene die toezicht houdt op de werknemers in de besloten ruimte en als er toch iets misgaat weet hoe te handelen. Hiervoor kun je een besloten ruimte training volgen speciaal voor de functie van mangatwacht. In deze training leer je hoe je handelt in noodsituaties maar ook hoe je effectief communiceert met de medewerkers in de besloten ruimte en hoe je meetapparatuur uitleest en interpreteert.

Trainingen veilig werken

Besloten ruimten zijn niet altijd eenvoudig te herkennen. Ook de risico’s die gepaard gaan met het betreden van zo’n ruimte zijn niet altijd helder bij werkgevers en medewerkers. Met een training of toolbox veilig werken in besloten ruimten krijg je inzicht in de risico’s, leer je hoe je deze risico’s zoveel mogelijk kunt beperken en hoe je handelt als het wél mis dreigt te gaan. Op die manier wordt het werken in besloten ruimten veiliger.

Berichten gemaakt 10

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven