Verantwoordelijk en stressbestendig? Meld je aan voor een BHV-cursus

BHV

Wanneer je jezelf ziet als een persoon met een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een flinke mate van stressbestendigheid, dan zou het zonde zijn als je van die sterke eigenschappen geen gebruik zou maken. In die zin zou je bijvoorbeeld ook uiterst geschikt zijn om de rol van BHV’er op je te nemen. De afkorting BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Om BHV’er te kunnen worden dien je een cursus te volgen en een certificaat te behalen. Deze cursus is in principe voor iedereen toegankelijk en de opgedane kennis kun je zowel op als buiten de werkvloer in de praktijk brengen. Om welke kennis en vaardigheden het gaat lees je in de volgende alinea.

BHV

Welke vaardigheden leer je zoal bij een BHV-cursus?

Tijdens een BHV-cursus leer je tal van vaardigheden. De volgende springen hierbij het meest in het oog:

  • Je leert hoe je moet handelen als iemand flauwvalt, onwel raakt of zelfs een hartstilstand krijgt. Zo weet je hoe je iemand in de juiste houding legt en moet reanimeren, ook met een AED.
  • Je leert hoe je verbandmiddelen moet aanbrengen bij een gewond persoon.
  • Je kunt omgaan met slagaderlijke bloedingen, in ieder geval tot medisch personeel aanwezig is.
  • Je ontwikkelt en verbetert plannen voor ontruimingen bij bijvoorbeeld een brand of een overstroming.
  • Bij een calamiteit draag je als BHV’er meer verantwoordelijkheid dan het overige personeel. Je communicatie wordt daarop dan ook getraind. 

Let goed op de geldigheid van je certificaat

Zoals gezegd kan in principe iedereen zich aanmelden voor een BHV-cursus en kan iedereen dus ook daadwerkelijk BHV’er worden. Let alleen wel goed op de geldigheid van je certificaat: na een jaar verloopt deze namelijk. Je zult dan een eendaagse herhaalcursus moeten doen om de geldigheid met een jaar te verlengen. Natuurlijk dient een werkgever dit eigenlijk in de gaten te houden, maar jij als werknemer kunt dit zelf ook doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *