Waarom moeten ondernemers een levenscyclusanalyse laten uitvoeren?

Een levenscyclusanalyse (LCA) breng je de brede milieu-impact van een product of organisatie in kaart. Deze analyse geeft meer inzichten in processen en de hoeveelheid milieuvriendelijkheid hierachter. Deze analyse geeft je dus concrete inzichten in hoe je bepaalde processen en productie milieuvriendelijker kunt maken. Deze blog dient dan ook als introductie wat betreft de voordelen van LCA voor ondernemers.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Deze levenscyclusanalyse geeft meer inzicht/informatie hoe jouw onderneming maatschappelijk verantwoord kan ondernemen. MVO heeft een heleboel voordelen voor zowel het milieu als de onderneming zelf.

Nieuwe producten

Door je eerste stap te zetten richting een duurzamere productie en organisatie, kun je duurzamere oplossingen aanbieden. De vraag naar duurzame goederen en diensten begint ook toe te nemen. Het grootste voorbeeld van een duurzaam product zijn de elektrische auto’s van Tesla. Tesla positioneert zichzelf als de marktleider in het produceren van duurzame auto’s. Hiermee probeert Tesla de wereld groener en CO² vrij te maken. De vraag naar Tesla’s is in de afgelopen vijf jaar tijd toegenomen. Kortom, met maatschappelijk verantwoord ondernemen kan je tot een unieke concurrentievoordeel komen omdat je telkens je processen duurzamer aan het maken bent.

Je moet maatschappelijk verantwoord ondernemen

Je kunt als ondernemer ook druk van externe partijen, zoals toeleveranciers en stakeholders ontvangen. Als dit het geval is, dan moet je sowieso aan de regels houden en een duurzame oplossing voor de problemen vinden. Stel dit niet al te veel uit, neem duurzaamheid mee als een belangrijke KPI in je strategie. Sommige ondernemingen anticiperen onvoldoende hierop, waardoor hun bestaan in gevaar komt.

Ondernemen is iets voor de maatschappij

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zorgt ervoor dat je iets terug doet voor de maatschappij. Hiermee toon je ook aan dat je aan de toekomst denkt en de wereld leefbaar wil laten voor je kleinkinderen.

Ben je benieuwd naar een life cycle assessment? Bekijk dan de website van Hedgehog Company

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *