Wat te doen als je minder goed hoort

Gehoorverlies is een van de meest frustrerende ouderdomskwaaltjes. Maar zoals we in dit artikel gaan bespreken, komt gehoorverlies steeds vaker ook bij jongere mensen voor. Gehoorverlies is het gevolg van gehoorschade. Hoe komt het dat jongere mensen vaker last hebben van gehoorschade? Gehoorschade is wel te behandelen maar niet te genezen. Daarom is het belangrijk dat we ons best doen om ons gehoor te beschermen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen.

Gehoorschade

In onze oren hebben we allemaal piepkleine haarcellen. Deze haarcellen helpen ons horen. Als deze haartjes voor langere periodes aan geluid boven een veilig niveau worden blootgesteld, zullen ze beschadigd raken en afsterven. De reden dat steeds meer jongere mensen last krijgen van gehoorschade is omdat ze vaak te hard naar muziek luisteren. Wanneer je de muziek die je luistert via oortjes of een koptelefoon op maximaal niveau zet zul je na een bepaalde tijd gehoorschade oplopen. Ook als je naar een club gaat of naar een festival staat de muziek vaak te hard. Veel jongeren kennen de piep in de oren die ze hebben na een avond stappen. Deze piep is tijdelijk maar betekent dat er al gehoorschade is opgetreden. Deze piep verdwijnt in het begin weer na een tijdje maar kan uiteindelijk permanent worden.

Voorkomen

Gehoorschade kan niet genezen worden. Daarom is het belangrijk om je gehoor goed te beschermen. Je kunt dit ten eerste doen door het volume op je Ipod of telefoon niet op voluit te zetten. Daarnaast wil je tijdens uitgaangelegenheden oordoppen dragen om zo het geluidsniveau te dempen. Op deze manier kun je toch naar clubs zonder dat je oren gevaar lopen. Herinner je ook dat de piep in je oren permanent kan worden. Ook dit is niet geneesbaar.

Gehoorapparaat

Als je toch merkt dat je minder goed hoort, dan wil je een gehoortest doen. Er zijn online gehoortesten te doen waarmee je een indicatie kunt krijgen van je gehoorkwaliteit. Maar voor een meer uitgebreide test moet je naar een audicien. Op dit moment is het ook goed mogelijk om een audicien aan huis te krijgen. Deze komt langs je huis om een gehoortest af te nemen en zal dan een goed apparaat voor je uitkiezen en instellen. Veel jongere mensen die last krijgen van gehoorschade willen eigenlijk geen gehoorapparaat. Dit is natuurlijk een apparaat dat je vooral bij oudere mensen ziet. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook kleinere gehoorapparaten die nauwelijks opvallen.

Berichten gemaakt 28

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven